Kategorie: Wszystkie | Dania główne | Sosy | Zupy | Śniadania
RSS
wtorek, 29 kwietnia 2008
ZUPA KREM Z CUKINI
O: wrzątek, listek laurowy, tymianek, majeranek, kostka warzywna
Z: marchew, pietruszka, cukinia, ziemniaki
M: kawałek selera, ziele angielskie, cebula, pieprz, bazylia
W: sól
D: natka pietruszki

Oczyść i obierz warzywa, pokrój je w kostkę. Zagotuj wodę i dodaj kostki warzywne, listek laurowy, tymianek, majeranek. Wrzuć pokrojone w kostkę warzywa z przemiany Ziemi i Metalu, a następnie pozostałe przyprawy wg kolejności przemian. Zmiksuj wszystkie składniki, dodaj natkę pietruszki.
(Można podawać zupę z grzankami z razowego chleba.)

Przepis z 'Wegetariańskiego Świata', zmieniony przeze mnie.
22:53, aga_reiki , Zupy
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 28 kwietnia 2008
PASTA Z BRUKSELKI
M: 20 dkg brukselki, 1 cebula
W: sól, zimna woda
D: sok z cytryny
Z: 2-3 łyżki oliwy z oliwek

Brukselkę razem z drobno posiekaną cebulą ugotować do miękkości zalewając taką ilością wody, żeby prawie całkowicie się wchłonęła. Rozgnieść widelcem. Kiedy przestygnie dodać sól, sok z cytryny i oliwę.

Przepis z 'Wegetariańskiego Świata', maj 2002 (trochę przeze mnie zmieniony).
PŁATKI OWSIANE Z OWOCAMI
Z: 1 banan, 2 łyżki pestek z dyni, 2 łyżki pestek słonecznika
M: 1/4 łyżeczki cynamonu (ja daję więcej :))), 1 szklanka płatków owsianych
W: ok. 2 szklanki zimnej wody

Banan pokroić w plastry, dodać zgodnie z powyższą kolejnością pozostałe składniki, na małym ogniu doprowadzić do wrzenia. Zamieszać. Zostawić pod przykryciem ok. 10 min i podawać.

Przepis z 'Wegeteriańskiego Świata', maj 2002.
niedziela, 13 kwietnia 2008
KURCZAK Z RYŻEM I WARZYWAMI
Składniki:
D: filet z kurczaka, natka z pietruszki
Z: 100g mrożonego zielonego groszku, 2 średnie marchewki, ser żółty, 2 łyżki oleju
M: 1 średnia cebula, 200g ryżu, pieprz
W: ok. 3 szklanek wody, sól
O: tymianek

Przygotowanie:
1. Do garnka wlej olej, następnie pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojonego na kawałki kurczaka i podsmaż przez ok. 5 minut.

2. Do mięsa dodaj mrożony groszek i marchewkę pokrojoną w krążki, następnie ryż i 600ml wody. Gotuj na małym ogniu przez ok. 15 min aż ryż wchłonie wodę i będzie miękki. Zdejmij garnek z ognia.

3. Rozmieszaj Fix Knorra (o tym samym tytule co nazwa potrawy) w 100ml wody i dodaj do ryżu. Postaw garnek na ogniu i gotuj ok.3 min, od czasu do czasu mieszając. Dodaj przyprawy w kolejności: sól, natka pietruszki, tymianek, ser żółty, pieprz.

Porcja dla 2 osób.

sobota, 12 kwietnia 2008
KAPUSTA NA GĘSTO
O: wrząca woda
Z: oliwa z oliwek
M: cebula, kapusta, ziele angielskie, pieprz
W: sól
D: koncentrat pomidorowy
POMIDOROWA
O: wrzątek
Z: marchew
M: pieprz, ziele angielskie
W: sól, kostka warzywna
D: przecier pomidorowy
O: wrzątek
Z: słodka śmietana
17:54, aga_reiki , Zupy
Link Dodaj komentarz »
FLORENCKI
Z: oliwa z oliwek, marchew
M: pieprz, gałka muszkatołowa, seler, bazylia, cebula, czosnek
W: kostka rosołowa, sól
D: pomidory
O: wrzątek
17:54, aga_reiki , Sosy
Link Dodaj komentarz »
Archiwum